گشایش دو سالانه هنری ونیز

شهر آبراههای تاریخی و خانههای شناور حالا میزبان هنرمندانی از سراسر دنیاست که آثار هنری خود را در غرفههای و ساختمانهای آن به مدت شش ماه به نمایش میگذارند. پنجاه و پنجمین دوسالانه یا بینال هنری ونیز از روز اول ماه ژوئن برابر با یازدهم خرداد در این شهر تاریخی گشایش یافت و تا ۲۴ ماه نوامبر نیز ادامه خواهد داشت. در این مدت صدها اثر هنری از هنرمندان مختلف در باغهای «جاردینی»، ساختمان «آرسناله» و همچنین چندین ساختمان تاریخی دیگر در شهر ونیز به نمایش گذاشته میشود.
برای این دوره از دوسالانه ونیز، عنوان «کاخ دانشنامهای» انتخاب شده است. این عنوان برگرفته از طرحی است که مارینو آئوریتی، هنرمند ایتالیایی ـ آمریکایی در سال ۱۹۵۵ ارائه کرده بود. در این طرح یک موزه خیالی با همین نام و در ۱۳۶ طبقه طراحی شده بود که قرار بود به طور نمادین دربرگیرنده تمام دانشها، اختراعات و اکتشافات بشری باشد، موزهای که میتوانست از چرخ تا ماهوارههای فضایی را کنار همدیگر بنشاند. موزه یا کاخ دانشنامهای آئوریتی البته هیچگاه ساخته نشد اما آرزوی ساختن جهان یا قلمروی کوچکی که تمام دستاوردهای خلاقانه انسان را در خود جای دهد همچنان برجای ماند. حالا دوسالانه ونیز میگوید با انتخاب این موضوع خواسته است مفهوم دانش و توهم دست یافتن به آگاهی مطلق را به بوته آزمایش بگذارد و شاهد خیالها و هذیانهایی باشد که از اندیشیدن به این مفهوم زاده میشوند و شکل خلاقیت هنری به خود میگیرند.
دوسالانه هنری ونیز علاوه بر آثار هنری مانند نقاشی و مجسمه و اینستالیشن، شامل طرحهای معماری نیز هست. این آثار در دو بخش متفاوت ارائه میشوند. بخش اول در اختیار کشورهای شرکتکننده است که غرفهها و پاویونهای خود را با هنرمندان و موضوعات دلخواه خود ارائه میکنند. اما بخش مهم دیگر نیز در اختیار خود جشنواره دوسالانه ونیز است که مدیر هنری خود را دارد و بر اساس موضوع انتخاب شده به دعوت هنرمندان و گزینش و نمایش آثار آنان میپردازد.
در پنجاه و پنجمین دوسالانه هنری ونیز ۸۸ کشور با هنرمندان خود شرکت کرده و غرفهها و پاویونهای خود را با آثار هنری معاصر کشورشان آراستهاند. در این میان حضور برخی کشورها مانند آنگولا، باهاما، بحرین، ساحل عاج، کوزوو، کویت، مالدیو، پاراگوئه و واتیکان از دید برگزارگنندگان دوسالانه ونیز جالب توجه بوده است. ایران گرچه دربرخی از دورههای پیشین ونیز شرکت کرده، اما امسال به طور رسمی در این جشنواره و نمایشگاه جهانی حضوری ندارد.